Domoljubna plamenita predanost DKZ Puconci

Natisni

DOMOLJUBNO KRAJEVNO ZDRUŽENJE PUCONCI

9201 Puconci 80

MŠ: 4032837, DŠ. 95938575, TRR pri DH Ljubljana: 6100-00006518904,

GSM: 051 877544

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletna stran:

http://www.puconci.net/dkz.html

http://www.posrcumlad.si/dkz-puconci/o-nas.html

01  02  03 

Zlati Vran (slika), ki bo poleg našega logotipa Doma borcev in mladine dodana v glavo vseh naših dopisov!

Programsko domoljubno plemenito poslanstvo Domoljubnega krajevnega združenja Puconci v vsebinskem in organizacijskem smislu dobiva v državnem in tudi v mednarodnem prostoru vse večje spoštovanje, na žalost v lokalnem okolju, ni tako. Predanost plemenitim zgodovinskim vrednotam slovenske zgodovine, NOB, Osamosvojitvene vojne in vojske generala Rudolfa Maistra dajejo priznanja in odličja prijateljskih združenj in društev. Dokazi za naše domoljubno razdajanje se kaže v vrsti odličij, ki smo ga v času delovanju prejele in prejemamo. Zato s ponosom lahko ugotovimo, da smo po poslanstvu in imenu spoštovanja in ohranjanja plemenitih vrednot slovenske zgodovine edino tovrstno društvo v pokrajini ob Muri in tudi v naši domovini. Žal naša zanesenjaško predana domoljubna aktivnost pa ima več spoštovanja in cene drugje, kot naši skupnosti. Pa čeprav smo po številu med najštevilčnejši domoljubnim članstvom in simpatizerji.

04

 Simbolična novoletna čestitka z Zlatim Vranom, predsednika Društva in projekta ter

domoljubno – predanega zanesenjaka Vranov let Eduarda Vedernjaka

foto: Jože Časar

Članstvu in našim domoljubnim prijateljem s ponosom sporočam, da smo bili DKZ Puconci poleg srebrne plakete ZZB ZV NOB Slovenije, deležni ob vstopu v novo leto prejema od Društva Vranov let v svobodo in mednarodnega projekta z istim naslovom zlati Znak Vrana, za vsestransko angažiranost in naš domoljubni prispevek k razvoju in k razvoju mednarodnega projekta Vranov let. V danem primeru gre za plemenito partizansko akcijo za časa NOB pri reševanju nemških vojnih ujetnikov, 105 iz prisilnega dela na železniški progi Maribor – Dravograd, pri Ožbaltu. Od tam so jih partizani v 18 dneh preko osrednjega dela domovine, pripeljali na osvobojeno območje pri Metliki in so jih zavezniki z letalom Dakota 3, ki stoji na Otoku kot spomenik, tej plemeniti akciji reševanja zavezniških ujetnikov. Od tam so jih pripeljali v Italijo in od tam so se vrnili v svoje domove širom po svetu.

Podrobnosti o tej akciji je natančno opisana v knjigi Vranov let v svobodo, ki jo je napisal udeleženec tega plemenitega partizanskega pohoda iz Avstralije. V spomin na ta junaški pohod našega NO odpora jo je prizadevni in predani predsednik Društva Vranov let tovariš Eduard Verdenjak s prijatelji tudi ustvaril in vzpostavil ter označil omenjeno traso spomina. Katere aktivnosti so zastavljene in uspešno stekle. Poleg tega pa so tudi spominska območja, kjer se vsako leto, vsako krat organizira Spominsko srečanje. Omenjeni kraji so: Ožbalt, Lovrenc na Pohorju, Gornji grad, Središče Slovenije, Litija, Otok pri Metliki. Mi se z našimi iskrenimi prijatelji večine omenjenih spominskih srečanj tudi udeležujemo. Pred tremi leti smo se ga tudi udeležili in z nami je bila naša pevka Klavdija Vrečič in nastopila. Nastop je z bučnim aplavzom podprl tudi takratni predsednik Vlade RS Miro Cerar ji osebno čestital. Ob avtobusni vožnji s prijatelji iz Ruš pa je svoj pevski delež za prijetno vožnjo prispevala naša spoštovana Klavdija. Zato jo prijateljice in prijatelji ob vsakem našem srečanju pričakujejo in zelo hvalijo njeno nadarjenost in sposobnost partizanskih, borbenih in prekmurskih pesmih. To je eden od mnogih nepozabnih spominov naših druženj s prijatelji iz partizanskih Ruš, ki vzorno in številčno podpirajo zanesenjaško vodstvo ZBZV NOB Ruše, na čelu s spoštovanim domoljubnim in predanim zanesenjakom Jožetom Gašparičem, s podpredsednico Drago Fabjan, tajnico Danico Kladnik, računovodkinjo Bojano Muršič (poslanka), z neumornim fotografom Jožetom Bačunom in mnogimi drugimi. Lepo je biti prijatelj takšnim osebnostnim in predanim, vzornim domoljubom, ki si z vsem srcem prizadevajo, da, kljub trenutnim ne najboljšim časom najdejo čas in voljo za spoštovanja naše plemenite zgodovine, posebej partizanskih Ruš! Da pokončno in odločno ohranjajo zgodovinsko resnico in plemenite vrednote NOB. Da bi še veliko let bilo njihovo zanesenjaško domoljubno delovanje tako dobro, predano in dobivalo še večje spoštovanje v lokalni skupnosti. Naj velja zgodovinska resnica: »kdor ne spoštuje in ceni svoje zgodovine, nima srečne prihodnosti«! Zato s smelimi koraki spoštovane tovarišice in tovariši v srečnejšo prihodnost! Da se bomo še veliko družili in tovariško prijateljevali in obujali ter ohranjali plemenite vrednote zgodovine domovine Slovenije!

Jože Časar, predsednik DKZ Puconci

 

Objavljanje na spletni strani

Želite objaviti prispevek ali dogodek na naši spletni strani?

Pišite uredniku na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 Za oglaševanje se dogovorite na zgoraj navedenem naslovu.

000843645

Vaš IP: 3.236.237.61
Datum: 23. 09. 2023 Čas: 20:01:45